Tarn - dag aan dag

Dag 1

Je wordt verwacht om 14 u. ten laatste op de camping in de buurt van Sainte-Enimie, gelegen in het noorden van het Nationaal Park van de Cevennen. We maken kennis met elkaar en met Bert, Harald en Koen, de kerels die van de komende dagen een onvergetelijk avontuur zullen maken.
We krijgen uitleg over het verloop van de tocht en de taakverdeling en bekijken het materiaal, en vooral dan de tweepersoonskano's die de komende week ons vervoermiddel zullen zijn. Vervolgens is het tijd voor de instructies over hoe je met zo'n kano moet varen en dan... (tromgeroffel) beleven we één voor één onze rivierdoop! Tijdens het eerste avondmaal hebben we dus al heel wat te vertellen.
Tarn-06-7_export_w950_EBSThumb

dag 2

De begeleiders staan ons met raad en daad bij voor het inpakken van de bagage voor de komende drie dagen. Die stoppen we in waterdichte tonnetjes (1 per persoon) en de rest van de bagage blijft (tot op dag 4) in de auto's. We breken de tenten op, laden de kano's in en dan is het zover: we vertrekken voor ons eerste traject.
Om het niet te moeilijk te maken, houden we het kort. Maar ook omdat we vlakbij Sainte-Enimie zijn. En laat dat nu toevallig het mooiste dorp van Frankrijk zijn! Na een terrasje zetten we aan voor de rest van het traject, weliswaar onderbroken door onze eerste 'kanopicknick', dat ons in St. Chély du Tarn brengt.
Om de honger op te wekken, kunnen de liefhebbers vòòr het avondeten nog een stevig wandelingetje maken en de kinderen kunnen zich volop overgeven aan waterpret in de Tarn.

Dag 3

Vandaag maken we een langere kanotocht. Eens aangekomen op de kampplaats, is er tijd voor een bezoekje aan La Malène, waar je een mooi kasteel kan gaan bewonderen.

Dag 4

Ondertussen hebben we het kanovaren al goed onder de knie. Maar goed ook, want vandaag moeten door 'Les Détroits', het smalste stuk van de canyon en niet meer dan een kloof tussen de rotswanden. Bij de 'Pas de Souci' is de Tarn versperd door grote rotsblokken.
Die zijn in de rivier terechtgekomen na een hevige strijd héél lang geleden tussen de Merovingische prinses Enimie en de duivel. Enimie heeft gewonnen en werd heilig verklaard, en de duivel zit sindsdien braafjes terug in de hel.
In alle geval moeten de kano’s het water uit en op de aanhanger geladen worden om een eind over land vervoerd te worden. Indien de omstandigheden het toelaten, kunnen de liefhebbers de rest van het traject wandelend, klimmend en springend afleggen, gedeeltelijk door de rivier.
Maar dit is voor de kleinsten niet haalbaar en dus wandelen ze - samen met de groteren die niet wensen mee te klauteren - langs de weg via het Belvedère du pas de Soucy (waar je de rivier en de rotsblokken van bovenaf kan bekijken) naar de plaats waar de kano’s terug in de rivier gelegd worden. Daarna is het nog 500 m varen, met onderweg een mooie schuifaf, tot aan de camping in Les Vignes.
De auto's worden gehaald, zodat we vuile was kunnen achterlaten en schone kleren in onze tonnetjes kunnen stoppen.

Dag 5

'Verandering van spijs doet eten', zegt een oud Vlaams spreekwoord. Na het ontbijt rijden we met de jeep en enkele auto’s langs de vele haarspeldbochten tot bovenop het plateau van de Causse Méjéan. Tijdens de rit kunnen we 'genieten' van de mooie uitzichten over de Tarn diep beneden ons en de tegenoverliggende Causse de Sauveterre.
In Rieisse ontvangt Cécile ons in haar manège. Samen wandelen we naar een lager gelegen bos, waar de paarden ons opwachten in hun schaduwrijke kraal. We nemen ze mee terug naar de manège om ze te voederen, borstelen, verzorgen en op te zadelen. Cécile geeft een klein woordje uitleg en dan vertrekken we voor een fikse wandeling – de ouders te voet en de kinderen te paard - over het uitgestrekte plateau van de Causse Méjéan.
Na de wandeling rijden we terug naar de camping waar we ons op het late middagmaal kunnen storten. De rest van de namiddag is iedereen vrij om te zwemmen, zonnen,te wandelen, een bezoekje te brengen aan de winkeltjes of terrasjes van Les Vignes,...

Dag 6

Het traject vandaag is ronduit prachtig. Aan een hoog tempo varen we langs mooie stroomversnellingen en over vaak onstuimig water naar Le Rozier. Onderweg leren we nog enkele nieuwe technieken. In Le Rozier zetten we 's avonds voor de laatste keer onze tentjes op of je kan er voor kiezen om onder de blote sterrenhemel te slapen.

Dag 7

Voor het laatste stukje varen we over de steeds breder wordende rivier tot in Peylerade Plage.
Daar genieten we nog één keer van een kanopicknick en worden we terug naar de wagens gebracht.