Dag 1

Je wordt verwacht om 14 u. ten laatste op de camping in Langeac, aan de ingang van de Gorges d’Allier. We maken kennis met elkaar en met de begeleiders. Je wordt gebrieft over het verloop van de week, de taakverdeling en het materiaal, iedereen draagt immers zijn steentje bij op deze tocht. De tentjes worden verdeeld en opgesteld, we stoppen onze bagage voor enkele dagen in waterdichte tonnetjes (= je stoel en koffer voor de volgende dagen) en de auto’s worden weggeparkeerd aan de ingang van de camping. Je krijgt instructies over het kanovaren, gevolgd door je rivierdoop.

Dag 2

Na het ontbijt wandelen we naar het Saint-Gal Parc, het avonturenpark van Langeac, gelegen in een bos op de schaduwrijke oever van de Allier. Wat staat ons daar te wachten? Een spannend boomklimparcours, gigantische ziplijnen boven het water, meer dan 100 hindernissen en uitdagingen die zowel beginners als de meest sportieve durvers tevreden stellen. Eerst krijgen we uitleg over het materiaal (musketon, katrol,…), vervolgens even oefenen op een testparcours, en dan kies je een van de ‘echte’ parcours. 3 uur zitten we in de boomkruinen met trapezes, loopplanken, schommels en wat nog meer. Tweede overnachting in Langeac.

Dag 3

Allier-rivier here we come. We krijgen uitleg over het verloop van de tocht en de taakverdeling en bekijken het materiaal, en vooral dan de tweepersoonskano's. Vervolgens is het tijd voor de instructies over hoe je met zo'n kano moet varen en dan... (tromgeroffel) beleven we één voor één onze rivierdoop! Peddelen maar! Vandaag varen we de hele dag en maken we kennis met onze eerste stroomversnelling. In de buurt van Lavoûte-Chilhac zetten we in de late namiddag ons kamp op.

Dag 4

Vandaag ruilen we onze watersandalen terug in voor onze wandelschoenen. Een privé-bus brengt ons naar Monistrol-d’Allier, onze volgende kampeerplaats. Onderweg kan er halt gehouden worden bij de auto's en kunnen we al vuile was achterlaten en schone kleren oppikken. Aangekomen in Monistrol, nemen we tijd voor de picknick en zetten we onze tenten op. Daarna is er tijd voor een mooie wandeling en/of waterpret en zwemplezier aan Monistrol-plage, een schaduwrijk zandstrand aan een natuurlijk zwembad in de Allier-rivier.

Dag 5

In de voormiddag kunnen we lekker zwemmen, spelen en zonnen aan Monistrol-plage. Na de middag is het tijd voor een van de leukste aller watersporten: canyoning. We krijgen elk een neopreen wetsuit en sokken, helmen en harnassen. Eerst een korte transfer naar Saint-Privat-d’Allier en dan leren we in de Canyon du Rouchoux in alle veiligheid deze sport kennen. Op het programma: natuurlijke glijbanen, rappel met touwen, kleine sprongen en zwemmen in de stroom. Zalig! Tweede overnachting in Monistrol-d’Allier.

Dag 6

Wat is er in de aanbieding vandaag? Een toffe rafting-ervaring tussen Monistrol en Prades. Met 7 per raft en onder begeleiding van een deskundige gids varen we doorheen een heel bijzonder deel van de de Allier-kloof. Op ons pad liggen sensaties als de Benne, de Trou du Curé, de Rince Sinus, de Roche Qui Pleure... Aankomst op het strand van Prades. Van daaruit wandelen we naar onze volgende camping ‘Les Escargots Bleus’.

Dag 7

We vertrekken weer met onze kano’s voor het mooiste en sportiefste traject van de Allier. We passeren een spannende S-bocht en andere uitdagende stroomversnellingen. We sluiten af met een lekkere kanopicknick en een dam met schuif-af. Terug in Langeac, op de eerste camping, eindigt het programma rond 16 uur.